https://www.lovhjelpen.no/testament-og-arv/

Testament og arv

Fastpris på utarbeidelse av testament, ektepakt og fremtidsfullmakt  

Hvordan skrive testament 

Mange tenker at de burde skrevet et  testament, men utsetter det fordi det virker skremmende, vanskelig og dyrt. 

Hos Lovhjelpen får vi stadig tilbakemelding fra klienter om at 


"Vi visste ikke at det var så enkelt. Dette skulle vi jo gjort for lenge siden".  

 Vi rådgir deg om hva ektefelle, samboer eller barn har rett på, samt hvordan et testament kan formuleres slik at det ivaretar dine ønsker best mulig. Fra du kontakter oss og til testamentet er ferdig tar det normalt maks 14 dager - og du har en ting mindre tenke på.

Vi ser dessverre ofte at testament opprettet uten juridisk bistand mangler lovpålagte formkrav og dermed ikke er juridisk gyldig,  eller har et uklart innhold slik at det er vanskelig for arvingene å vite hva testator egentlig mente. 

Et tydelig og juridisk gyldig testament vil i mange tilfeller forhindre konflikter i familien. 

Bestilling av tjenester til fastpris

Her kan du enkelt bestille juridiske tjenester til fast pris. Ingen ubehagelige overraskelser og personlig oppfølging fra erfaren jurist.  Prisene inkluderer juridisk rådgivning og utarbeidelse av dokumentene iht. lovverket og dine ønsker. Dialogen vil primært foregå via klientportal men det naturligvis også mulig å kommunisere via epost eller telefon. 

Vi har møterom i Bergen sentrum dersom dere foretrekker personlig kontakt - det vil da komme et tillegg på kr 1500,-

Når skjema er mottatt tar juristen kontakt på telefon eller epost iht. ditt valg under for å gi avtale videre dialog.  


Testamentmal ? 

På internett finnes en rekke gratis maler for testament og man kan da spørre seg selv om det er behov for juridisk hjelp til å sette opp testament ? 

Mange vil nok klare å sette opp et testament selv, men dersom man først gjør en feil eller glemmer noe kan det få enorme konsekvenser.  Jeg anbefaler derfor på det sterkeste at testament kvalitetssikres av jurist eller advokat. Slik gjennomgang tilbyr jeg til medgått pris - 1500 pr time.    

Jeg har dessverre erfart at testament har blitt annulert fordi lovens krav ikke er oppfylt. Det oppstår også ofte arvetvister fordi testamentets ordlyd er uklar. En jurist vil oppdage denne type feil ved gjennomgang og dermed forhindre fremtidige konflikter.  

 Videre vil et testament ha begrenset verdi dersom det ikke er avklart hva arvelater faktisk eier. Svært mange, spesielt ektefeller med særkullsbarn, vil ha behov for å opprette ektepakt i tillegg til testamentet.  Dette er er et av temaene i NRK serien Arveoppgjøret.

Det er en del personlige hensyn som ikke ferdige maler tar høyde for - f.eks om arven skal være mottakers særeie, om den skal være underlagt beslagsforbud og om arveretten skal opphøre ved samlivsbrudd.   Vi ser at det ofte kan oppstå tolkningstvil dersom testament er opprettet uten kvalitetssikring. En objektiv tredjepart med kunnskap om regelverket kan lettere oppdage utilsiktede vage formuleringer og bidra til å omformulere dette slik at det blir tydelig hva testator faktisk mente.

Dersom det oppstår konflikter i arveoppgjøret kan det bety betydelige kostnader til advokat og evt. skifterett.  

Ny arvelov 2021: 

Den nye arveloven trådte i kraft i januar 2021. Tidligere hadde barna (livsarvingene) rett på 2/3 av arven - oppad begrenset til 1 million pr arving. Regelen om 2/3 hvis man ikke bestemmer noe annet ved testament, gjelder fortsatt, men minstearven i den nye loven er ikke lenger et fast beløp men øker i takt med grunnbeløpet i folketrygden.

Økt pliktdelsarv: 

 I den nye loven er pliktdelsarven til hvert barn eller hvert barns linje oppad begrenset til 15 ganger grunnbeløpet i folketrygden. Dette tilsvarer ca 1,8 millioner i 2024.

I noen tilfeller kan foreldre ha gode grunner for ønske å tilgodese andre enn barna mest mulig, f.eks om man har særkullsbarn og ønsker at samboer/ektefelle skal kunne beholde hjemmet. Det finnes muligheter for dette innenfor lovens regler - så ta gjerne kontakt med Webjuristene om du ønsker informasjon om et slikt alternativ. 


Mulighet for å bestemme mer over arven:   

En annen viktig endring er at testator får økt bestemmelsesrett over pliktdelsarven. Foreldre kan f.eks ønske at barna hindres fra å "sløse bort" arven. En ny paragraf gjør at råderetten over pliktdelsarven kan begrenses frem til livsarvingen fyller 25 år (så lenge dette anses å være til det beste for livsarvingen.)

Testator kan i så tilfelle bestemme hvordan arven skal forvaltes frem til arvingen er 25 år, men om bestemmelser om dette ikke er inntatt i selve testamentet vil arven forvaltes iht. vergemålslovens regler.

Også muligheten for å bestemme hvem som skal få hvilke eiendeler i arv er større i den nye loven.  

Gave eller forskudd på arv ? 

Lovendringen medfører altså en del endringer som gir testator større bestemmelsesrett både i forhold til når arvingen skal få disposisjonsrett til arven og i forhold til fordeling mellom arvingene.  Den gir dog testator også større begrensinger på noen punkter - f.eks ved utdeling av forskudd på arv. I den gamle loven var det tilstrekkelig at testator på ett eller annet tidspunkt sa at utbetalingen skulle være forskudd på arv (avkortes i endelig arveoppgjør). Dette førte til mange rettssaker der arvingene har vært uenig i om en utbetaling var forskudd eller gave.  I den nye loven er regelverket gjort klarere - nå skal utbetaling kun komme til avkortning dersom det var satt som betingelse på tidspunktet når overføringen ble gjort/gaven ble gitt. Dette betyr altså at en forelder ikke kan gi et barn en gave og så i ettertid si at denne skal trekkes fra i endelig arveoppgjør.   


Særkullsbarn og ny ektefelle/samboer

Svært mange har gjennomgått samlivsbrudd og etablert seg med ny partner. Barn fra tidligere forhold kalles "særkullsbarn" og de har kun lovfestet arverett etter sine biologiske foreldre. Særkullsbarn kreve sin arv straks mor eller far har falt fra og ny partner kan ikke kreve å beholde verdiene i uskifte. Utbetaling av arv til særkullsbarn kan medføre at lengstlevende ikke har råd til å f.eks beholde bolig. Mange løser dette ved å opprette livsforsikring eller ved å få samtykke til uskifte fra særkullsbarn.  Vi opplever at de som har tatt en vurdering av dette sammen med sine barn ofte finner løsninger som fungerer godt for begge parter. Kontakt gjerne Webjuristene for rådgivning rundt denne problemstillingen.